Secure Socket Layer ili skraćeno SSL, je predominantni sigurnosni protokol komunikacija na internetu, posebno u slučaju usluga veba koje se odnose na elektronsku trgovinu i elektronsko bankarstvo.SSL radi tako što sifruje sve informacije koje protiču na relaciji server-računar i računar-server. Na taj način štiti i vlasnike sajtova i posetioce koji dolaze na sajt onemogućavanjem da neko presretne ove informacije i ima uvid u podatke.

koji žele da budu na internetu. Google je još 2014. godine najavio da će u svojim algoritmima uvrstiti SSL kao jedan od faktora koji imaju presudan uticaj na pozicioniranje u ovom pretraživaču.

Razvojem interneta i uvećanjem broja slučajeva krađe podataka i hakerskih napada, SSL postaje potreba svih sajtova

SSL (šifruje) sve podatke čineći ih nečitljivim licima kojima te informacije nisu namenjene. Ukoliko vaše podatke ostavljate na sajtu koji nema SSL sertifikat, svi vaši podaci lako mogu doći do ruku hakera. Ukoliko ste vlasnik sajta koji nema SSL sertifikat, imajte u vidu da svi podaci koje vaši klijenti ostavljaju na vašem sajtu mogu biti preuzeti od strane trećih lica koja se bave ilagalnim delatnostima.

SSL ZA BOLJE POZICIJE NA GOOGLU

Internet pretraživači kao što su GoogleYahooBing i drugi, nastoje da svojim korisnicima (ljudima koji pretražuju internet) obezbede što bolju uslugu tako što će im servirati rezultate koji vode do sajtova koji su provereni, odnosno, imaju instalirani SSL sertifikat.

Suština priče sa pretraživačima je da ukoliko želite da budete što bolje pozicionirani, obezbedite svoj SSL sertifikat što pre.

https://izrada.rs/wp-content/uploads/2019/04/ssl.png